ендодонтско лечение

Ендодонтско лечение – колко е болезнено то

Едва ли има друг въпрос, който зъболекарите да чуват по-често при предстоящо ендодонтско лечение, отколкото това дали лечението ще е болезнено. Интересното е, че повече хора се интересуват от това колко ще боли, отколкото от това какъв ще е крайният резултат.

И това е съвсем нормално, тъй като големите страхове на хората по отношение на ендодонтското лечение е, че то ще бъде много болезнено и ще донесе голям дискомфорт по време на цялата терапия. Това, обаче, в повечето случаи са по-скоро слухове и легенди, отколкото реален опит на хора.

До колко болезнено е ендодонтско лечение

Когато ендодонтско лечение се извършва внимателно и от добре обучен зъболекар, то по правило трябва да бъде относително безболезнено. Възможни са леки усещания за дискомфорт, но това не е нещо, което да трябва да ви тревожи и безпокои.

Всъщност, в повечето случаи, болката, която пациентите усещат и за която разказват с ужас, идва от инфекцията на зъба, а не от лечението на проблема. Важно е хората да разберат, че лечението не причинява болка, помага за облекчаването на непиятното усещане.

Как може да се гарантира, че лечението ще е безболезнено

Стоматологът ще облекчи болката от процедурата, като приложи на зъба и околната тъкан локална анестезия. Това е ефикасен начин да се осигури безболезнена процедура, но също така и е възможност за специалиста да проведе лечението спокойно, без да се притеснява, че ще нарани пациента.

Не всички усещания могат да бъдат елиминирани

След лечението, някои неприятни усещания на дискомфорт могат да се запазят до два – три дни, но са съвсем нормални и скоро ще отминат напълно. Това е временно и дори лекарствата за болка без рецепта (аспирин, аналгин и други) могат да бъдат достатъчни, за да облекчат този проблем.

Ако все пак болката след лечението е силна

Ако е необходимо, в аптеките се предлагат лекарства и с рецепта, към които може да се прибегне при необходимост, макар че това е рядкост. Зъболекарят може също така да предпише и антибиотик за лечение или предотвратяване на инфекция.

Макар че ендодонтското лечение е сравнително безболезнено, все пак са възможни неприятни усещания. Важно е да се знае от пациентите, че съвременната техника предлага възможности за ефикасно лечение, които значително премахват дискомфорта при провеждане на процедури, които в миналото са било много болезнени (вижте в дентална клиника Churlinov & Churlinov).