Ламинат

Какъв ламинат да изберем

Много домакинства предпочитат да заложат на ламинат, вместо на добре познатите ни подови настилки от масивно дърво. Причината е в това, че на практика, през последните години качеството на ламинатите чувствително се повиши, а те все пак остават в пъти по-изгодни от възможността да се постави естествен паркет.

Изберете цвета

Специалисти отбелязват, че голямото разнообразие при ламинатите често пъти ни тласка в посока да изберем нещо нестандартно и нетипично.

Въпреки това, те напомнят, че не бива да се впускаме в крещящи и твърде ексцентрични покупки, тъй като има риск бързо да ни омръзне.

Оптималният вариант винаги е да изберем нещо, което е възможно най-близо до естествените цветове. Така ще платим и много по-приемлива цена.

Изберете модел с релефна повърхност

Макар някои хора да твърдят, че релефните видове ламинат се замърсяват по-лесно, това съвсем не е така. Всъщност, тези видове изглеждат просто по-естествени и създават вид на истинско дърво.

Единственият недостатък, който могат да имат ламинираните подови настилки с релефна повърхност, това е цената. Традиционно те са малко по-скъпи, но за сметка на това изглеждат не само по-истински, но и

Ламинатът от по-висок клас е по-скъп, но и по-издръжлив на износване

Макар че ламинатът от по-висок клас понякога е и видимо по-скъп, разликата в цената си заслужава, тъй като по-скъпите разновидности не отстъпват на естествения паркет по устойчивост, да не говорим, че понякога го превъзхождат.

След като ламинатът е произведен, той се покрива с прозрачно защитно покритие. Това покритие помага да се предпази подовата настилка от избледняване и от по-сериозни повреди от вода.

Освен това, повечето ламинати издържат на изкривяване и натиск, а също и на външни повреди и вдлъбнатини, причинени от удар. Това означава, че тази настилка е сравнима с твърдата дървесина по отношение на общата си издръжливост.

Всеки ламинат е лесен за инсталиране, без значение от цената

Монтажът на всеки един ламинат е лесен и в повечето случаи, те могат да бъдат монтирани в рамките на един ден. Понякога хората дори се заемат с инсталирането сами, тъй като това наистина не е сложно.

Въпреки това, ние ви препоръчваме да оставите това на специалистите, тъй като неопитен човек може да допусне грешки, които след това да го накарат да съжалява, че не е ангажирал опитен специалист със задачата.